RENTETAN CATATAN HARIAN UNTUK RENUNGAN DAN KENANGAN

JAUH MANA PUN JARAK KITA....LAMA MANA PUN TAK JUMPA....KITA TETAP PANDANG LANGIT YANG SAMA..JADI KITA DEKAT SEBENARNYA, DEKAT DIHATI....

Sunday, January 11, 2015

Semuga akan pulih secepat mungkin....

 Maseh belum surut sepenuh nya....
 Klinik Teluk Sareh...pun terendam dalam air...
 Air...air....dimana2......
Cadang hari ni bersama grup TEMAN ANAK PERAK...aakn menghantar bantuan kepada mangsa banjir daerah Kampung Gajah...tapi suami pulak segan ...tak kenal ngan grup ni...aje yang ye....jadi sementara tunggu2 ahli yang lain sampai..kami pegi  makan dan ronda2 tengok banjir yang maseh melanda daerah Kg Gajah dan Perak tengah...semuga cepat pulih......

Jalan jalan...lapangkan fikiran

Lama tak berkesempatan jalan2...ronda2...ngan suami...hari ni..jalan2 lapangkan fikiran....
 Singgah digerai ni....ini kat Jalan Lekir Sitiawan...tak sangka mee udang dia sedap...saja je order..nak rasa ...tapi sedap..lain kali datang makan lagi...
 Gerai bawah pokok ceri tepi sawah padi...


 Cendol jagung...boleh tahan je..tak sedap sangat...
 Pemandangan dibelakang gerai..sawah padi
 Eh...sempat menjala...buat macam kampung sendiri ....
 Padi2 ni mengingatkan waktu kecil ku yang indah.....nostalgia.....bau selut dan air nya buatkan hati terkenang masa kecil dulu...

Memang cantik....

 Sekali pandang macam bangunan diluar negara..ini memang bangunan kolonial yang terdapat diBatu Gajah Perak.....tesergam...indah dan cantik....sekarang pejabat tanah Batu Gajah beroperasi disini...tapi ini bangunan COURT HOUSE...cantik kan??
Dulu masa duduk diBatu Gajah..hari2 lalu depan bangunan ni...selalu cakap dalam hati..cantik...tapi hari ni ada hal kesini...memang cantik bangunan ni....

Wednesday, January 7, 2015

Pandai mengambik hati dan menghibur kalbu

 Bencana banjir......kapal terbang terhempas...ini kejadian yang sungguh meruntun jiwa...kemusnahan yang besar...hilang tempat tinggal....yang melihat ...airmata mengalir deras....
 Tapi dihalaman ku...bunga2 ini tetap meriah berkembang....walau pun bunga kampung yang tak berharga...bukan anggerik...bukan mawar cantik...bukan bucida...
 Hanya sepasu pegaga...dan ungu nya Bunga Siti Zubaidah...berkembang walau cuaca redup dan awan kelabu...pandai nya bunga2 ni mangambik hati dan menghibur kalbu...


Tidak tercepat atau terlewat

Cadang nya ingin berjalan kemana2 tahun ni
tapi sejak balik dari Makkah...terasa mood untuk berjalan hilang lenyap begitu saja..
nak bukak website flight pun tak de mood...
dan bila AIR ASIA Indonesia terhempas...lagi le takde mood...
teringat masa mula nak terbang masa nak balik dari  Padang raya lepas...memang dengar bunyi kat enjin kapal terbang tu...bunyi macam orang gergaji yang amat kuat,,...grrr..grr..grr...ya..macam orang gergaji kayu....
tapi orang2 lain buat derk je..atau tak dengar..
aku punya le takut...
kecut perut walau pun hanya sejam terbang dari Padang tu....
Apa2 pun bersyukur dah selamat sampai.....
Mati dimana2 saja...sudah tertulis...tidak tercepat atau terlewat walau sesaat...

Alhamdulilah.....bersyukur pada MU

Alhamdullilah...dengan limpah kurnia NYA...aku dijemput menjadi tetamu NYA..
Menjejakkan kaki dibumi haram...menikmati segala keindahan dibumi Medinah dan Makkah...
Mengunjungi makam Rasulullah dan berdoa diRaudhah..
Bersujud didalam Mesjid Nabawi
Bersujud dalam Mesjidil Haram...menatap kaabah sepuas2 nya..bersujud didepan Hajarul Aswad...Alhamdulilah..aku bersyukur pada MU YA  ALLAH...
Selamat kembali ketanah air 31 Disember
Dan musibah banjir ditanahair....ya ALLAH ...dugaan MU ini akan menjadikan kami manusia yang lebeh mengingati MU....
Tahun baru 2015...semuga lebeh baik dan semuga aku dan keluarga diberi kesihatan dan perlindungan dari MU YA ALLAH....
YA ALLAH....Beri lah kesihatan pada kami..
jauhi lah segala bencana dan bahaya
lindungi lah kami...
Hanya pada MU kami berserah...

Tuesday, December 2, 2014

Sunyi dan rindu..

Bila suami pegi kerja..rumah sunyi...
Kalau anak2 balik...atau Adam dan Zara balik baru le riuh rendah...
Rindu kat budak2 tu..
Selalu kalau balik...aktiviti masak didapur jadi banyak dan lebeh lama...
atau kadang2 buat BBQ dihalaman belakang rumah kami yang kecik dan comel ni..
kat halaman belakang rumah tempat paling best..pagi sejuk je kat situ..
Pokok bulUh madu kami meredupkan suasana disitu
Kadang2 ralit tengok orang menjala dan memancing disungai belakang rumah kami...