RENTETAN CATATAN HARIAN UNTUK RENUNGAN DAN KENANGAN

JAUH MANA PUN JARAK KITA....LAMA MANA PUN TAK JUMPA....KITA TETAP PANDANG LANGIT YANG SAMA..JADI KITA DEKAT SEBENARNYA, DEKAT DIHATI....

Thursday, September 27, 2012

Meh masak sendiri..

 Lepas ni tak payah la pegi Jusco ke...food court ke kalau nak makan mee sizzling...
 kamera ok je..asap tu yang kelabu
Tak sabo lagi ya..


Kalau kefood court dimall atau gerai2 ..digerai ni la selalu orang berbaris panjang....wow! sedap nya dimakan panas2...lebeh2 lagi diwaktu malam..lebeh 10 tahun lalu,pertama kali makan mee sizzling ni difoodcourt  Parkson grand Ipoh....sedap dan masa yang jaga gerai tu masak tunggu je depan dia..tengok cara dia masak....lepas tu saje2 tanya macamana buat kuah dan lain2....yang duk masak mee tu pekerja dari Indonesia..selamba je dia cerita dan bagitau ...ha..a..kalau ada toke dia (cina) sah2 kena marah...

Balik rumah..salin resipi...cari la kuali besi mee sizzling ni kat Ipoh..masa tu satu set dengan papan pelapik dan besi pemegang beharga 12 ringgit....beli beberapa set dan ...dah buat tu yakin pulak untuk berniaga...

tapi kan keja shif masa tu?bilamasa nak berniaga?oh..kebetulan ada kawan yang request keja shif petang tiap hari sebab ada masalah..jadi saya la kena shif pagi..Alhamdulilah,balik keja masak la kuah dan mula berniaga waktu petang...masa  tu ramai yang belum kenal mee sizzling..tapi lama2 maju jugak la.....

hari ahad memang tak menang tangan..masa tu ada 20 set kuali besi tu maseh tak cukup..tapi bila dah bertukar keIpoh....perniagaan dihentikan sebab waktu keja dah bertukar waktu...Itu cerita lebeh 10 tahun dulu..sekarang kalau teringin mee sizzling senang je,beli kat foodcourt Jusco..tapi mee yang digunakan tak sama,kuah pulak pekat semacam dan berlendir..ni mesti bubuh tepung ubi untuk pekatkan kuah tu...sebeno nya nak sedap dan pekatkan kuah tu bubuh la tepung jagung..memag mahal sikit tapi untuk berniaga dan bagi orang makan mee yang sedap apa salah nya kan....

Ntah macamana teringat nak buat mee sizzling ni dan makan ngan keluarga....yang memasaknya suami la,saya cuma sediakan bahan2..cendawan shitake tu kena rendam dulu bagi lembut,kuah ayam pun kena rebus lama untuk lembutkan isi ayam tu...makan panas2...sedap nya lebeh2 dimasak sendiri..terjamin la kebersihan dan kesucian nya(ayam tu dah tentu halal sebab beli kat gerai orang islam dan disembelih disitu)
Kat food court gerai ni bangsa asing punya,yang masak memang pekerja Indonesia..ayam beli kat mana ya??

No comments:

Post a Comment