RENTETAN CATATAN HARIAN UNTUK RENUNGAN DAN KENANGAN

JAUH MANA PUN JARAK KITA....LAMA MANA PUN TAK JUMPA....KITA TETAP PANDANG LANGIT YANG SAMA..JADI KITA DEKAT SEBENARNYA, DEKAT DIHATI....

Thursday, July 26, 2012

Ya ke malas?

Hari ini bertugas hampir setengah hari disebuah hospital yang paling lama diPerak...bangunan lama ..cantik dan antik...terima kasih kepada semua yang telah memberi kerjasama kepada kami yang menjalankan tugas disitu....terutama Encik Sazali...dan Cik Uma...balik kepejabat buat lapuran la sampai waktu balik...
dah seminggu puasa ni ...baru sekali la buat kue serimuka hari tu...bagi setengah orang kalau berbuka mesti ada kue mueh..mungkin yang manis atau ada juga suka yang pedas..bagi saya ada pun ok..takde pun takpe....tapi mesti la ada nasi dan lauk pauk yang jenis kering2...kering maksud nya yang tak berkuah,,,kalau gulai lemak ke...gulai rempah ke..memang la tak suka sangat...tapi kalau jenis2 sambal tumis yang kering2 tu mesti laju makan...tambah2 kalau ada kerabu....kat rumah sambal tumis ikan bilis paling laku...sambal sotong..udang jarang dimasak..mungkin sekali dua je dalam sebulan....tapi sambal ayam..ikan  dan ikan kering selalu la dibuat..sebab ada yang suka makan iaitu Ailia..kena pulak suami dia pun suka ayam....saya dan suami pulak kalau ayam mesti la beli ayam kampong...best sangat masak apa pun...kalau rendang ayam kampong mesti masak rendang negeri sembilan yang pedas tu...mana tak pedas..semua nya guna cili api...memang berasap punya...selalu masak rendang negeri sembilan mesti lah ada bahan yang di campur dengan ayam tu....paling best rendang ayam campur nangka muda...atau campur rebung madu..atau pucuk ubi..atau...pegaga...dan dinegeri sembilan paling popular rendang ayam campur pucuk maman....memang sedap..kalau tak percaya cuba sendiri!!kalau ikut resipi asli ..rendang ayam negeri sembilan tak gunakan bawang..tapi saya pulak bubuh bawang untuk banyakkan serbuk2 rendang tu....semua bahan macam rendang negeri Perak cuma cili kering digantikan dengan cili api ..dan serai diketuk je tak perlu di kisar dengan bahan lain.....diIpoh ayam kampong ada dijual dipasar...tapi kalau takde dipasaraya pun banyak..kat Jusco misalnya..bila2 pun ada ayam kampong...pilih dan suruh pekerja kat situ potong2kan..balik rumah bersihkan dan basuh je..lepas tu dah boleh masak...em..m...senang la sekarang ni...beli ikan kat pasar dah boleh suruh toke atau pekerja kat situ siangkan ikan..siap potong besar mana kita hdak.....kat pasaraya pulak..ayam ..ikan dah siap ada garam kunyit dan pemerap..balik rumah...panaskan kuali dah boleh masak....itu sebab kut ada remaja sekarang tak tau nak siang ikan..tapi memang leceh la siang ikan ni kan....ada sampai terluka tangan...he..he...saya kalau siang ikan memang tak pakai pisau...susah...tapi pakai gunting yang khas untuk siang ikan dan gunting apa2 kat dapo tu...senang sangat..cepat dan tak la sampai luka tangan terkena duri atau tulang ikan....dasar pemalas!! ya ke malas??

No comments:

Post a Comment