Selepas menghantar anak kestesyen bas,kami kerumah mak..dan membawa mak kepasar pagi diBatu Gajah....ramai nya orang membeli barang keperluan..memang pasar pagi hari ahad Batu Gajah antara pasar terbesar setiap hari ahad....macam2 la yang ada dijual..macam2 sayuran kampung...macam2 buah2an...ikan sungai..ikan lombong...semua nya ada...dan ramai jugak terjumpa kawan2 lama....
Balik menghantar mak,kami rihat2 dulu sebelum memasak untuk berbuka...hari sabtu dan ahad memang best memasak macam2..kalau hari bekerja masak yang simple2 je....dan hari ni berbuka dengan air markisa yang diblender fresh...buah markisa yang masak ranum diberi oleh jiran mak yang menumpang kami kepasar pagi tadi...em..m..sedap nya..sejuk je...wangi dan masam2 manis2...tapi kenapa ya ramai yang tidak menanam pokok markisa??buah nya sedap dan banyak mengandungi vitamin c...dulu masa keLadang Jenderata kami dibagi buah markisa juga oleh petugas hospital disana yang menanam nya ditepi ruamg pejalan kaki disitu...pokok ni menjalar atas para dan buah nya yang comel menjulur keluar dari celah2 para..cantik...yang dah masak bewarna kuning...yang muda bewarna hijau muda.....
Isnin...langit kelabu dan hujan dari tengahari mengiringi kami balik kerja...terus kepasar Ramadan depan rumah kami sebab Ailia call mintak dibelikan kebab kambing panggang...hujan maseh turun..masing2 berpayung dan menjinjng makanan dalam plastik....oh..suami pulak membeli kerabu perut...sebenarnya memang saya tak berapa sua membeli makanan atau masakan yang bersantan macam kerabu perut ni..masa berbuka nanti dah berbau dan basi sebab yang membuat nya awal pagi...dah berulang kali bagitau anak2 dan suami jangan beli makanan begini...teringin sangat beli la makanan panas yang dimasak disitu....memang betul masa berbuka kerabu perut dah lain rasa nya....
Memang kita semua patut peka dengan makanan yang kita makan..gunakan pendekatan..rupa..bau dan rasa...tiga perkara ni penting dan jangan ambik mudah...mula mula tegok rupa makanan tu...berbeza tak dari selalu..kalau makanan tu selalu warna putih..tengok la kalau dah berubah warna kuning ke....lepas tu bau....kita ada deria bau jadi gunakan nya...kalau bau makanan tu dah lain macam ,...tentu dah tak elok atau basi..dan akhir sekali rasa...dengan rasa kita akan dapat tau makanan tu dah basi atau takelok agi..jadi gunakan lah ya..deria yang dianugerahkan ALLAH....
Selalu makanan yang cepat basi ialah yang menggunakan santan,..atau makanan yang digaul gunakan tangan...juga makanan yang disediakan awal sebelum dimakan...bakteria pun dah hidup kat makanan tu....tambah kat pasar Ramadan jarang makanan yang dijual ditutup..selalu nya terdedah je..orang ramai pulak lalu lalang...jadi pandai2 la memilih dan membeli makanan ynag macamana....
No comments:
Post a Comment