Walau pun berpuasa tugas tetap dilaksanakan dengan baik...malu la kalau puasa ,keja tak boleh buat..jadi kami bertugas juga diluar daerah...Rabu keManjung..bertugas disana hingga petang....balik rumah masak laa 2...3..jenis lauk..kue memang tak sempat nak masak..jadi kue beli la sikit2 yang mana teringin..sabtu ,ahad baru boleh buat kue....atau kalau nak masak puding atau agar2..boleh dimasak malam ini untuk buka puasa petang esok..
Ailia dapat call dari makcik Ara yang sedang bertugas diManila...kesian ya...puasa ditempat orang..bila nak berbuka tu yang parah...jadi makan la apa2 yang ada yang halal dan ikut selera....kalau kat rumah sendiri masak je apa2 yang teringin nak makan...keluar je beli bahan2 mentah..semua ada dan senang nak dapat..keluar sorang2 tak jadi masalah...takde pe yang nak ditakutkan..cuma jaga diri dan berhati2..lain2 tu serah je pada ALLAH....Bersyukur sangat2 jadi rakyat Malaysia yang aman dan damai..kalau kat negeri lain kena fikir dua tiga kali kalau nak keluar sorang2....Memang kadar jenayah meningkat dan menakutkan tapi maseh dikira ok kalau dibanding dengan negara lain....
Puasa 4 hari ni tak la leteh sangat...cuaca kat luar memang panas...tapi kat dalam pejabat ok je....berbuka pun minum air panas..kalau minum air ais memang rasa leteh dan tak sihat...ya.la..perut kosong hampir12 jam tiba2 dikejutkan dengan air ais yang sejuk..terkejut perut tu...oh..teringat kat bubur lambuk yang sedap dan lembut tu...InsyaALLAH..hujung minggu bila anak2 semua dirumah boleh la masak yang istimewa sikit..baru best berbuka....
Selalu kalau ada anak2 tengok la apa yang diaorang request nak makan..pegi pasar beli bahan dan masak..puaskan hati semua...
tahun ni dipejabat takde pun nampak sample biskut raya macam selalu...mungkin masing2 malas nak ambik tempahan..harga butter pun bukan main mahal...semalam tengok dalam surat kabo..Jabatan agama islam Perlis sahkan kendungan butter ada DNA khinzirselalu kalau ada tengok je..tak pernah beli pun sebab semua biskut raya dibuat sendiri..buat 3..4..jenis je..selalu buat yang anak2 suka..kalau tak,tak habis dan membazir je...sabtu ,ahad minggu ketiga puasa dah boleh start buat biskut raya...sehari 2 jenis...dah cukup..dah ada 4 jenis....hari raya nanti masak la apa2 yang spesial...soto ke..spagetti ke...nasi beriani..laksa mee pangkor(yang berbeza dengan mee dan laksa biasa) atau lain2..cuma laksa dan mee tak akan masak pada hari raya sebab dah jemu..hari2 boleh makan..dan ramai pulak yang masak mee ngan laksa nanti....jemu jugak...yang pasti rendang negeri 9 mesti ada dirumah kami,....ayam kampung la...2..3..eko mesti masak...teringat raya beberapa tahun lalu,hari raya kami rebus ubi kayu makan ngan sambal ikan bilis..em..m..sedap nya.!!!
Zaman sekarang tak macam dulu2...teruja sunggauh kalau hari raya sebab dapat makan lemang ..ketupat dan rendang serta lain2 lagi..tapi sekarang semua nya dapat dimakan setiap hari..lemang dan rendang sentiasa ada dijual...macam kat Kelantan ,ketupat dapat dibeli hari2 kat pasar....jadi semua makanan dah takde yang istimewa lagi...last2 makan ubi kayu dipagi raya..
No comments:
Post a Comment