Eh...panas lagi la talam ubi ni tapi dah ada yang tak sabo nak makan....tengok ada yang kaut je ngan sudu....he..he.. keja laki aku la ni..
lepas tuang kan kepala..kukus 20 minit lagi sampai masak..
Kukus bahagian bawah dulu....ubi kayu..
Dah parut tos sekejap dalam penapis..biar air yang pahit tu keluar...
Petang Sabtu....bekebun dibelakang rumah bersama suami..sedeh tengok banyak pokok2 yang tak segar dan hampir mati..daun2 layu kekuningan....rupa2 nya ada jangkitan kulat kat daun2 tu....dibelakang daun2 tu ada habuk2 putih....kalau di goyang pokok2 tu habuk putih berterbangan...jadi ubat kulat yang dibeli dulu dibancuh ngan air dan disembur kat pokok2 tu..harap2 semua pokok2 tu akan subur balik...ubi kayu kuning yang ditanam hampir setahun lalu pun dah besar ubi dia..mak ai..teruk jugan nak cabut ubi tu..bersama suami akhi nya ubi tu dapat dicabut jugak....ubi kuning ni sesuai dibuat kue je..tak boleh direbus sebab tak akan lembut ubi nya..jadi ubi2 tu diparut gunakan mesin kelapa...ditos air dan kanji nya ,..lepas tu cadang nak buat bingka atau bingkang tapi sebab teringin nakm makan talam ubi,maka dengan rajin nya mengukus talam ubi tu sampai lepas maghrib baru selesai...untuk rujukan....resipi ni boleh tengok kat blog saya yang lagi satu..www.hasnahy.blogspot.com
No comments:
Post a Comment